Pim Ras Fotografie

 

Congo Mwilambe Pauline draagt een boomstronk van 25 kilo op haar hoofd als zij aan het eind van de dag terugkeert naar haar dorpje Shwamwana in de regio Katanga in Congo. De vrouwen in Shamwana hebben een hoop leed te verduren gehad en zijn oa door verkrachtingen van Mai Mai strijders verbannen uit hun dorpen tijdens de oorlog die in Congo plaats vond.

 

Congo In haar krappe leme hut bereidt de 70-jarige Mazungu Timbu de maaltijd. Zij mengt de manioc met groente om dit hierna aan haar gezin als enige maaltijd van die dag voor te zetten. Zij is een toonbeeld voor de kracht van de vrouwen in de regio Katanga in Congo die in hun leven verschrikkingen hebben meegemaakt maar desondanks ergens de moraal vandaan hebben gehaald om verder te gaan met hun leven.

 

Congo Muzinga Wakabila geeft haar tweeling de borst. Beide kinderen zijn ernstig ziek en lijden aan malaria wat een van de grootste doodsoorzaken is in deze regio. Ondanks alles heeft de vrouw toch nog een aimabele lach op haar gezicht.

 

Congo Naast het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Shamwana zijn in kleurige jurken uitgedoste vrouwen druk bezig om de lunch te bereiden voor de patienten die in het hospitaal verblijven. Uitgeputte kinderen maar ook TBC- en mazelenpatienten bevolken het hospitaal waar buitenlandse en lokale dokters van AzG hun nobele werk verrichten.

 

Congo Kishimba Arena en Mama Colette lopen met de oogst van die dag hun dorpje in waar de kinderen op de voorgrond al staan te wachten op hun schaarse maaltijd. In Congo zorgt de vrouw ervoor dat het dagelijks leven van hun gezin ondanks alle armoede doorgang kan vinden. Zij proberen hun leven weer op te bouwen na in vroegere tijden verdreven te zijn door seksueel geweld en de oorlog met de MaiMai-strijders

 

Congo Jolie Mwamba draagt haar schoolboeken mee op haar hoofd gevangen in het vroege ochtendlicht in het Congolese dorpje Shamwana voordat zij om half 8 haar eerste les voor die dag zal gaan volgen.

 

Congo Een prachtige lach verschijnt op het gezicht van Georgette als zij een gesprek aanknoopt met een medewerker van Artsen zonder Grenzen terwijl haar baby de borst zoekt. Haar prachtig gevlochten haar en de fleurige jurk maken haar tot een fotogenieke verschijning in de Congolese jungle.

 

Congo Een groep vrouwen lopen door het bos terug naar hun dorpje Sangwe nadat zij de maniocwortels uit het veld geplukt hebben. Deze dienen als grondstof voor het eten wat zo broodnodig is. De manioc wordt eerst gesneden en daarna geraspt en geweekt voordat het uiteindelijk met groenten wordt gemengd. Het verkrijgen van eten is voor de sterke vrouwen in Congo een eerste levenstaak.

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston